Archive for March 10th, 2009

Πάω βόλτα στη λαϊκή!

March 10th, 2009

Κάθε Τετάρτη παίρνω το ζακετάκι μου και πηγαίνω στη λαϊκή. Διασχίζω τα στενά κάτω από την Πατησίων κι ελίσσομαι ανάμεσα από τους πάγκους με τα ψαρικά και την καντίνα με τα σουβλάκια, το υπαίθριο λουλουδάδικο, τα κασόνια με τα κατακίτρινα λεμόνια, τις χτυπημένες πατάτες που περιμένουν μέσα στο σακούλι… 3 ευρώ τα 5 κιλά!

Κόσμος που σέρνει καροτσάκια αστεία και στρουμπουλά με εγκλωβίζει σε αυτό το επικίνδυνο ρυάκι που μπορεί να σε παρασύρει από τα δεξιά στα αριστερά. Εϊ κυρία! Έχετε πιάσει το παπούτσι μου στα ροδάκια σας! Και συνεχίζει να τραβάει ατάραχη…

Μαύροι, άσπροι, ωχροί, κατακόκκινοι, με μαλλιά ράστα, βλαμμένα emo, γιαγιάδες που λες θα αφήσουν πάνω στα ραπανάκια την τελευταία τους πνοή και το καρότσι θα πάρει την κατρακύλα, γυναίκες με μαντίλες που πηγαίνουν πάντα δυο-δυο, αραβόφωνοι με μουστακαλάκια, τσιγάρο στα δάχτυλα και υφασμάτινα παντελόνια κόβουν βόλτες και καθυστερούν τη σειρά.

Ήρθατε για βόλτα εδώ; Για να δείτε κόσμο; Να καπνίσετε στον αέρα και να «κλέψετε» λίγο χύμα κρασί από τον κύριο με το διάφανο κουτί και τα κυπελλάκια πάνω;

Άλλοι μαζεύονται στην πλατεία, στο πλακόστρωτο, κάτω από τις τέντες, πίσω από τα κάγκελα του δημάρχου. Κι αφήνουν το βλέμμα τους να περάσει σαν τόξο μέσα από τα σμαρτάκια και τις κυρίες με τη φουσκωμένη κόμη, τις πανάκριβες χρυσές, βαριές αλυσίδες και τα ψεύτικα νύχια με το γαλλικό.

Κι άλλοι κατεβαίνουν στις λαϊκές. Με τη συντροφιά του καροτσιού τους ή όχι. Είναι σα να κρατούν από το χέρι το εγγόνι. Το σέρνουν και ψάχνουν. Κοιτάζουν τους τελάληδες και την πραμάτεια. Ψαχουλεύουν την επιφάνεια των φρούτων, μυρίζουν τη φρεσκάδα των λαχανικών, τα αβγά για μωρά… Ποιος να ξέρει τι σημαίνει αυτό! Μια βόλτα για φτηνά και καλά ψώνια. Χωρίς (πολλές) νοθείες. Και μια βόλτα για τη βόλτα. Στη λαϊκή.

laiki.jpg

Η ροζ τουλίπα

March 10th, 2009

Γέμισα το σπίτι τουλίπες. Ροζ τουλίπες! Να κλέβουν το φως. Να ρουφάνε τις πατημασιές. Να εκπνέουν ζωή. Να στέκουν μπροστά στο πράσινο μάτι μου.

Μια ψιλόλιγνη τουλίπα, ανοιχτή σαν ανάποδο κουδουνάκι, την έβαλα δίπλα στην οθόνη σου. Να σου χαμογελά τα πρωινά όταν σηκώνεσαι πριν από μένα και μπουσουλάς προς το γραφείο σου. Κοίτα την καλημέρα μου! Είναι ροζ σήμερα!

Πέντε παχουλές τουλίπες, τις έβαλα στη δικιά μου οθόνη δίπλα. Να μου θυμίζουν θάλασσα, ταξίδια μέσα στην άμμο, στα σοκάκια, στον ηλιολουσμένο ασβέστη.

Μου ‘λειψε η Σαντορίνη. Νωρίς φέτος πεθύμησα διακοπές. Μου ‘λειψε η 6μηνη τυχοδιωκτική μου περιπέτεια εκεί.

Α, να βάλω μια ροζ τουλίπα και στο μαξιλάρι μου δίπλα. Να μου καθρεφτίζει την κλεψύδρα της ονειρικής μου νύχτας. Να μου ρίχνει μαλακές καρδούλες στα βλέφαρά μου πάνω. Να κάνει την ψυχή μου να χτυπά. Ζωή-ζωή-ροζ τουλίπα για μένα. Στα όνειρά μου. Δώσ’μου ζωή ξανά!

tulips.jpg